Ga naar inhoud

sterkte van schroefdraad


Rob Habets

Aanbevolen berichten

Volgens mij is het hoe fijner de schroefdraad, hoe sterker hij is omdat je meer gangen hebt over de totale lengte en daarmee meer contact oppervlak. Een ander bijkond voordeel van een fijnere draad is dat jeer nauwkeuriger me kunt afstellen.

En rekenkundig heeft bas helemaal gelijk met 0,5 :-D

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hoi Rob,



Ik ben geen ingenieur maar zoals ik het begrepen heb zal de afschuifsterkte van de bout met de kleinste spoed iets groter zijn doordat de kerndiameter iets groter is. De afschuifsterkte van de draad zelf wordt bepaald door het aantal gangen van de draad in het gat waar de bout in gaat. Het zal dus best een paar procent schelen maar niet veel.



Je kunt in ieder geval met een gerust hart je kit car optakelen aan een enkele M16 bout of het nou 1,5 of 2mm spoed is.... :wink:



Hopelijk zijn er ingenieurs (Geelhoed...?) in de zaal die het e.e.a. exact voor kunnen rekenen.



Groet,



Marco



P.S. hier nog wat leesvoer: http://www.tribologi.../eboek_v107.pdf


Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik moet kopbouten van een waterboxer (VW) verplaatsen en daarvoor excentrische bussen plaatsen. Dus hoe fijner de draad, hoe groter de kerndiameter van de draad, of bij gelijke kerndiameter een kleinere totale diameter.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Kleinere spoed bij dezelfde draaddiameter is in theorie sterker, maar erg marginaal.

Helemaal exact moet je bij het bepalen van het afschuifoppervlak de spoed meenemen, dus bij een grotere spoed is de afschuifoppervlak percentage gewijs iets groter, maar of dit kleiner is dan dezelfde oppervlakte bij fijner draad?

De afwijking in toelaatbare vloeispanning is vele malen groter dan de winst die je maakt bij toepassen van fijner draad.

Gerommel in de marge.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gearchiveerd

Dit topic is nu gearchiveerd en gesloten voor verdere reacties.

×
×
  • Nieuwe aanmaken...